SERVEI D’ATENCIÓ PSICOTERAPÈUTICA
La finalitat del servei és abordar i contenir el risc social a través de l’orientació, l’assessorament i el suport psicològic a adolescents i joves i així contribuir a dotar d’eines de resiliència, millorar la seva salut mental, qualitat de vida i afavorir la seva autonomia i inclusió social. Alhora que esdevenir un agent de detecció de malalties mentals. El Servei d’atenció psicoterapèutica (SAPT) ofereix una atenció preventiva i integral, complementaria a la xarxa de salut pública, coordinant-se amb la xarxa de serveis especialitzats del territori.
El Servei d’atenció psicoterapèutica a Lleida i Barcelona neix de les necessitats detectades en el col·lectiu de joves tutelats i extutelats per ISOM, a través i gràcies a la feina duta a terme en el terreny per serveis com CRAEs, Pisos, PILs i SAEJ. La finalitat del servei és abordar i contenir el risc social a través de l’orientació, l’assessorament i el suport psicològic a adolescents i joves, alhora que esdevenir un agent de detecció de malalties mentals.
El SAPT dona suport relacional als adolescents i joves de forma complementària a la xarxa de salut pública, responsable del diagnòstic o tractament en cas que pateixin trastorns mentals, activitat la qual no és l’objecte del servei.
El servei es dirigeix a adolescents i joves de 16 a 21 anys en situació de risc que estan o han estat sota la tutela de l’administració, hagin o no patit processos migratoris.
La intervenció es du a terme amb enfocament sistèmic i ofereix una atenció integral que aborda concurrentment les necessitats socioeducatives dels adolescents i joves com a individus/es i en relació amb el seu entorn.
El desplegament d’aquest servei es realitza en coordinació amb tota la xarxa de serveis que actuen sobre cada cas –com ara l’Àrea de suport al/la jove tutelat i extutelat (ASJTET)- amb la finalitat de dur a terme un abordament integral, tenint en compte la constel·lació d’interrelacions de la persona atesa.
Tot i que amb aquesta actuació per si sola no es trencarà el cercle de pobresa, sí que es pretén contribuir a dotar de les eines de resiliència per tal d’afrontar les situacions i millorar la seva salut mental i, en definitiva, la seva qualitat de vida.
Aquest servei s’emmarca en el Pla de millora del sistema d’atenció a la infància i l’adolescència de Catalunya amb l’objectiu estratègic d’afavorir la inclusió social dels joves en situació de vulnerabilitat. Alhora que l’actuació s’adequa als objectius i directrius de l’Àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats (ASJTET).
-
_
2023: 18 joves atesos (11 a Barcelona i 7 a Lleida)
Amb el suport de:
ATENCIÓ PSICOTERAPÈUTICA PERSONALITZADA EN L’ÀMBIT EDUCATIU
Un equip d’especialistes en psicopedagogia, psicologia i logopèdia participen en l’avaluació, diagnòstic i el tractament de dificultats específiques per a l’adquisició d’un aprenentatge escolar:
- Trastorn de l’Aprenentatge: dislèxia, discalculia, dispràxia, trastorns de la coordinació…
- Trastorn per dèficit d’atenció a/s hiperactivitat (TDA/H)
- Dificultats emocionals associades: ansietat, desànim, comportaments disruptius
- Altes capacitats intel·lectuals
I un abordatge educatiu i acompanyament de l’alumnat amb tallers d’estudi assistit i de suport escolar.
Si es detecta necessitat es complementa amb atenció psicoterapèutica individual i familiar per tal de millorar la salut relacional dels infants i adolescents atesos i de les seves famílies potenciant les seves habilitats i adquirint noves competències.
-
–
Curs 2019-2020: 74 participants
Curs 2020-2021:69 participants
Curs 2021-2022:122 participants
Curs 2022-2023: 99 participants